Smitingen

Smitingen är ett av Höga Kustens populäraste besöksmål med över 100 000 besökare under sommarsäsongen. Här finns inte bara ett av Norrlands allra finaste havsbad utan också vacker och dramatisk natur med grottor, vandringsleder och aktiviteter året runt.

en pojke med en boll ligger på en sandstrand

Havsbadet

Smitingen ligger i en bred vik och bjuder på en stor och fin sandstrand med långgrunda bad. Föredrar du klippor så hittar du släta, fina klippor längre ut på den vänstra sidan av viken. Fina sommardagar är Smitingen som ett stort vardagsrum för både Härnösandsbor och besökare.

flygbild över en havsvik med en sandstrand

Vandra

Runt Smitingen kan du göra flera kortare vandringar. På den norra sidan kan du runda Klubbsjön eller ta Grottstigen runt Klubberget. Passa också på att följa stigen till Klubbergets topp, 80 meter över havet.

Söder om Smitingen hittar du Geologistigarna, en kortare och en längre. De passerar vackert svarvade och märkligt formade raukar, klapperstensfält, massor av små grytor och slipade gropar. För de minsta finns Allemansråttan, en kort upptäckarstig på temat allemansrätten.

Vill du göra en längre vandring passerar både Härnöleden och den mer utmanande Härnö Trail förbi Smitingen. Längs dem kan du exempelvis vandra till Vårdkasen (och tillbaka). Avståndet enkel väg är ungefär sex kilometer, men naturen är kuperad och krävande så det är en rejäl tur. Å andra sidan är belöningen fantastiska vyer och naturupplevelser.

Läs mer om Vårdkasen
Läs om alla vandringar i Härnösand

Grottor

I Smitingenområdet finns inte mindre än fem stora och vackert utsvarvade tunnelgrottor. Den unika samlingen av grottor, grytor och raukar vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag.

Grottstigen går ut till grottorna på utsidan av Härnöklubb. Den delar sig till två grottområden. I det södra finns två mycket stora grottor, där det krävs lite klättring för att nå den nedre dubbelgrottan och grottan som ligger i vattnet. I det norra grottområdet går stigen ner till den vackraste av två stora grottor vid vattenbrynet.

På grottkartan kan du läsa mer om grottorna på Smitingen och hitta andra grottor i Härnösand.

Grottkartan

Utsiktsplatser

en kvinna står på ett högt berg

Der finns många fina utsiktsplatser i området runt Smitingen. Egentligen är det bara att gå upp vilken topp som helst i närheten. Men två av de finaste platserna är Klubberget och Örsjöberget.

Aktiviteter

På stranden finns en av de bästa anläggningarna för beachvolley i Sverige. Totalt finns åtta beachvolleyplaner och även en beachhandbollsplan. Här finns också grillplatser och lekutrustning, bland annat en klätterpyramid.

många barn klättrar i en klätterställning

Surfa

en surfare på en stor våg
en surfare på en stor våg med ett berg i bakgrunden

Under höst och vinter är Smitingen surfarnas paradis. Hit vallfärdar surfare från både Sverige, Norge och andra länder när stormarna driver upp meterhöga vågor i Smitingenviken.

Klubbsjön

flygbild över en sjö och en havsvik
en sjö
en promenadväg i trä genom skog
grillplats med bänkar vid en sjö

Klubbsjön är en av Sveriges mest havsnära insjöar. Sjön ligger nära havsbadet och bjuder på badklippor, grillplatser och vacker natur. Promenadstigen runt sjön är väl upptrampad och stigen från havsbadet fram till sjön är anpassad så att även den som behöver rullator eller rullstol kan ta sig ända fram till en grillplats vid sjön där det också finns toalett. Klubbsjön är en populär badplats, särskilt när det är kallt i havet.

Naturreservatet Smitingen Härnöklubb

Smitingen/Härnöklubb är både ett naturreservat och ett Natura 2000-område. Syftet är att bevara områdets landformer, grottor och olika naturtyper. På länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om naturreservatet.

Läs mer om naturreservatet

Grilla

Grillplatser finns vid stranden, vid Klubbsjön och på flera andra platser i området. Alla grillplatser hittar du på friluftskartan

Grillplatskarta
korv som grillas över en eld
två händer som håller en kopp och en smörgås

Äta och fika

På stranden ligger en servering som sommartid erbjuder fika och enklare maträtter.

Camping

ett tält på ett trädäck

På Smitingen ska det byggas en helt ny året runt-öppen camping. Campingen ska ligga i direkt anslutning till stranden, bara ett par hundra meter från vattnet.

Det är det franska campingföretaget Huttopia som ska bygga campingen. Huttopias grundidé är att erbjuda naturnära men samtidigt bekväma upplevelser i specialdesignade stugor eller tält i naturmaterial, så kallad glamping, men även vanliga tältplatser. Huttopia är specialister på hållbara campingar som ligger inbäddade i natursköna områden.

Läs mer om den nya campingen på Smitingen

Hitta hit

Smitingen ligger på Härnöns östra kust, cirka 6 kilometer från centrum. Under sommarsäsongen går det att åka buss 501 från centrum till Smitingen.