Sälsten

I utkanten av Härnösand ligger Sälsten, som under sommartid är ett havsbad där besökare kan välja mellan gräsplan eller sandstrand. En bit österut längs stranden ligger gamla sjöbodar i ett gammalt fiskeläge som ingår i Länsmuseets samling.

en person sår och en sitter i en rullstol på ett trädäck vid en stenstrand med sjöbodar i bakgrunden

Sjöbodarna på Sälsten.

Sälstens havsbad

Sälstens havsbad ligger på gångavstånd från centrum. Här finns både en stor grässlänt och sandstrand och flera grillplatser. Sälsten är mycket populärt, särskilt lite senare på dagen och kvällen då eftermiddags- och kvällssolen gassar på.

Sjöbodarna och Lövhällan

Längs med strandkanten österut så hittar du gamla sjöbodar på en mer stenig strand som kallas Murbergets fiskeläge. Detta är ett gammalt fiskeläge som har flyttats från Grunnan på södra Ulvön. Sjöbodarna ingår i Länsmuseets samlingar. Vid sjöbodarna inns flera grillplatser

Följer du stigen ytterligare når du Lövhällan med släta klippor för avskilda bad. Även här finns grillplats och vindskydd.

två barn som går på en träramp vid en havsstrand
en upp och nedvänd gammal träbåt framför två äldre timmerstugor

Sälstens camping

Mellan badplatsen och sjöbodarna, cirka två kilometer från centrum, ligger Sälstens camping och stugby med serviceanläggning.

Läs mer om Sälstens camping

Härnöleden och andra vandringar

två personer vandrar på en skogsstig

Härnöleden, som passerar Sälsten, är drygt två mil lång och tar dig runt en stor del av Härnön, till exempel till Smitingen och Vårdkasen. Leden är relativt lätt och passar de flesta, men det finns mer krävande avstickare för den som vill. Du går i stadsmiljö, genom skog, över berg och längs havet. Längs hela leden finns flera vindskydd och grillplatser. Härnöleden är skyltad med blå skyltar och vita prickar på träd.

Området vid Sälsten är också populärt för promenader och joggingturer. Här finns många grusvägar och skogsstigar att upptäcka.

Läs mer om vandringar i Härnösand
Härnösands vandringsguide

Hitta hit

Sälsten ligger alldeles i utkanten av stadskärnan, på Härnön vid norra utloppet.