Hemsön

Hemsön är Härnösands största ö med härliga klippstränder, orörda myrar och skogsmarker. Här finns Hemsö fästning, Prästhushamn med ett välbevarat fiskeläge och Sågsand med härlig sandstrand.

en person sitter vid ett tält på en strand i solnedgång

Solnedgång över Hemsön

Norrländsk skärgård

Norr om Härnösand ligger ön Hemsön, vackert belägen i den norrländska skärgården. Hit tar du dig med bilfärja, som går mellan fastlandet och ön dagligen och är gratis.

På ön ligger Prästhushamn som är ett välbevarat fiskeläge, som även har ett skeppsvarv som var igång någon gång under 1850-60-talet. Ön ligger väl skyddad bakom Kläffsön, en halvö som militärern lämnat tydliga spår med sina radiomaster.

Mitt på ön står Hemsö fina kyrka från 1865, byggd helt i trä med torn och korsarmsliknande utbyggnader vid koret.

Ung tjej sitter och tittar mot havet på Sågsand

Sågsands havsbad

Prästhushamn från distans.

Prästhushamn, Hemsö.

Hemsö fästning

Djupt ned i berget på Hemsön byggdes ett topphemligt underjordiskt fort. Härifrån skulle 300 man försvara Sverige vid ett anfall. 15 meter höga kanontorn ligger nedsprängda i berget. Ovan mark syns bara själva pjäserna med pansarskydd och kamouflagenät. Byggd för 1 miljard kronor var den kärnvapenskyddad med kilometerlånga gångar.

Idag är fästningen ett av Höga Kustens stora besöksmål.

Läs mer om Hemsö fästning
Barn som besöker Hemsö fästning.

De stora kanonerna skulle försvara Sveriges kust mot fienden.

dukade bord i en restaurang med utsikt över havet

Från restaurangen har du en fantastisk utsikt över havet.

Barn i militärvagn.

Barn i militärvagn.

Kajak och MTB

Upplev Hemsön från vattnet eller via de många stigarna på ön. Hemsö Kajak och MTB hyr ut kajaker och cyklar och tipsar om olika utflykter.

Hemsö Kajak och MTB

Hultomsberget

Från Hultomsberget har du en vidunderlig utsikt hela vägen från Högbonden till Högakustenbron. Här finns en övernattningsstuga med kamin, en våningssäng och en solcellspanel. Utanför finns en fin eldplats med ved på plats. Leden upp är vacker och tar dig genom trolska skogspartier.

Leden börjar lite norr om Hultom och det finns parkeringsmöjligheter. Den fortsätter sedan upp på en skogsväg för att sedan slingra sig in i skogen. Vägen kan bitvis vara brant och stenig så det kan behövas rätt bra balans för att ta sig upp här!

Hitta hit

Hemsön ligger norr om Härnösand.