Utsiktsplatser

Med höga toppar och djupa dalar bjuder Härnösand och Höga Kusten på häpnadväckande utsikter. Utsiktsplatserna är dessutom utmärkta besöksmål för dagsvandringar, med varierande svårighetsgrader och tillgänglighet men som alla bjuder på någonting utöver det vanliga.

en man med keps står högst upp på en bergstopp

Utsikt från Örsjöberget.

Härnön

Örsjöberget

Nästan ute vid havsbadet Smitingen på östra Härnön ligger Örsjöberget som bjuder på 360 graders utsikt ut över hela Härnön och Höga Kusten. Dagsvandringen upp på berget är rätt brant men trivsam som funkar för hela familjen.

Klubbsjöberget

Strax norr om Smitingen ligger Klubberget med fantastisk utsikt över havet och Härnön. På Klubberget häckar korpar, och på hällmarkerna i bergets sprickor finns tallskelett, krypgranar och andra växter.

en person med en mindre ryggsäck står på en bergstopp med ryggen mot kameran

Klubbsjöberget.

Vårdkasberget

Vårdkasberget är ett populärt friluftsområde med stigar, backar för utförsåkning, spår för längdskidor och utsiktstornet som bjuder på en vy över staden.

Läs mer om Vårdkasen

Hemsön

Hemsö fästning som är belägen på Storråberget.

Storråberget

På vackra Hemsön ligger Storråberget, med Hemsö fästning insprängt på 40 meters djup. Utanför bergrummet finns det vacker utsikt över Höga kusten och Ångermanälvens utlopp i Bottenhavet. På det 140 meter höga Storråberget finns det ett antal stigar man kan vandra runt på, eller stanna till för att ta en fikapaus.

Hit kommer man med gratis bilfärja från fastlandet, som under sommaren går flera gånger om dagen.

Hultomsberget

Från Hultomsberget har du en vidunderlig utsikt hela vägen från Högbonden till Högakustenbron. Här finns en övernattningsstuga med kamin, en våningssäng och en solcellspanel. Utanför finns en fin eldplats med ved på plats. Leden upp är vacker och tar dig genom trolska skogspartier.

Leden börjar lite norr om Hultom och det finns parkeringsmöjligheter. Den fortsätter sedan upp på en skogsväg för att sedan slingra sig in i skogen. Vägen kan bitvis vara brant och stenig så det kan behövas rätt bra balans för att ta sig upp här!

Läs mer om Hemsön

Fastlandet

Utsikt högt upp på ett berg ut över en sjö.

Bastusjöklippen.

Bastusjöklippen

På gränsen till Sollefteå kommun ligger Bastusjöklippen som är ett sydväxtberg, där toppen ligger på 380 meter över havet. Toppen av berget består av hällmarksskog, övriga delar består mestadels av granskog med inslag av lövträd, några fuktdråg och en liten myr. Granskogen är över 100 år gammal och här finns många hotade barrskogsarter bland annat blackticka, lappticka och rosenticka. Tar man sig högt upp på berget så får man en underbar utsikt över Hornsjömoarna.

Läs mer om Bastusjöklippen

Gådeåbergsbrännan.

Svartviksleden med utsikt över havet

Svartviksleden på Fälleberget.

Gådeåbergsbrännan

Sydväst om Härnösand ligger Gådeåberget, och 2006 så utbröts en brand endast några hundratals meter från närmsta bostadsområde. Branden pågick i tre veckor, och efteråt har det åtta hektar stora området skyddats av Härnösands kommun som det första kommunala naturreservatet. Efter branden såg marken död ut, men det var mycket liv som var redo att återkolonisera området. Bland annat har en variation av fåglar lockats till området, främst hackspättar men även gärdsmyg. Området har en stig som löper runt området med härlig utsikt och informationsskyltar längs vägen.

Fälleberget

Fem kilometer söder om Härnösand ligger Fällebergets friluftsområde med fjällnära natur bestående av hällmarker omväxlande med myrar och småtjärnar. På Fälleberget kan man vandra under hela året på olika vandringsleder som tar besökare till vackra utsiktsplatser.

Läs mer om Fällebergets friluftsområde

Västanåfallet

Vattnet strömmar utför den branta bergsidan i Västanåfallet, som är ett av Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på över 90 meter. Strax intill ligger naturreservatet Mjällådalen med vandringsleder längs den slingrande ån, med gott om rastplatser att vila vid.

Läs mer om Västanåfallet
ett vattenfall sett uppifrån

Älandsbro

en person med kamera och stativ står på en bergstopp vid en sjö

Utsikt från Uvberget.

Uvberget

Uvberget är ett utsiktsberg med en liten stuga, grillplats och bänkar med utsikt över Älandsfjärden. Öster om bergets topp finns blockgrottor och på bergets sidor kan man spana efter korpar.