Vårdkasen

Vårdkasberget är värt ett besök alla tider på året. Här hittar du flera olika leder och motionsspår, slalombacke, naturreservat, vindskydd med grillplats, ett utsiktstorn, restaurang och café, många aktiva föreningar och här arrangeras bland annat succéloppet Härnö Trail.

cyklist på Vårdkasen

Vandring

På Vårdkasberget finns många spår och leder. Här finns fyra motionsspår för löpning och promenader, det kortaste är 2,2 km och det längsta 8 km.

Här går också vandringsleden Härnöleden förbi och den mer utmanande Härnö Trail.

Vandrare på en bergsknalle.
Härnösands vandringsguide (pdf)
Karta med vandringsleder

Mountainbike

Cyklist på Vårdkasen.
En mountainbikecyklist.

På Vårdkasberget i Härnösand finns det mountainbikebanor i världsklass. Här har en av landets mest framgångsrika cykelklubbar, Härnösands Cykelklubb, byggt banor som använts under två svenska mästerskap och internationella tävlingar.

Det finns två leder som är utmärkta med skyltar. Gerestavarvet är en 8,5 kilometer lång och tekniskt lätt led, men med en något tuff avslutning. Holmbergsrundan är 7,5 kilometer och medelsvår med vissa tekniska partier. Utöver det finns det oändligt med andra stigar på området.

Läs mer om MTB-lederna

Härnö Trail Kidz

En pojke på Härnö Trail Kidz.
En pojke på Härnö Trail Kidz.

Härnö Trail Kidz är en äventyrsbana för både barn och vuxna. Banan är några hundra meter lång i mysig granskog och på öppna berghällar och består av 13 olika äventyr.

Varje äventyr har fått namn efter en plats längs Härnö Trail och det finns även ett litet uppdrag kopplat till varje äventyr. Det handlar om balans, rörlighet och klurighet. Banan ligger i anslutning till start- och målområdet på toppen av Vårdkasen.

Läs mer om Härnö Trail Kidz

Vårt Everest

En vy över centrala Härnösand.

Utmana dig själv på Vårdkasberget. Vilken av världens kända toppar drömmer du om att bestiga?

Läs mer om Vårt Everest

Utsiktsplatser

Bästa utsikten över Härnösand har du från Vårdkastornet. På tornets översta våning finns det en skylt med en qr-kod. Skanna qr-koden med din telefon, så får du veta mer om det du ser i text och bild. Visste du att du kan se Högakustenbrons pyloner från tornet? Missa inte södra och norra utsikten, det är också fina platser med en härlig utsikt över Härnösand och havet.

Vyn från Vårdkasen

Vårdkasmalen

Vårdkasmalen är ett sluttande och terrasserat klapperstensfält som ligger mellan Vårdkasbergets topp och Bräntberget. När inlandsisen drog sig tillbaka lämnade den efter sig morän. Under högsta kustlinjen har sedan havets bränningar bearbetat och sorterat moränmaterialet. Här får man en känsla för landhöjningen, som är ca 8 mm per år.

Vårdkasmalen.

Äta och fika

Härnö Outdoor Lodge.

Härnö Outdoor Lodge

Härnö Outdoor Lodge ligger på toppen av backen, alldeles intill utsiktstornet. Restaurangen serverar både mat och fika. Restaurangen har ofta olika teman och är kända för att både laga och servera maten utomhus.

Härnö Outdoor Lodge

Café vid backen

I caféet kan du vintertid värma dig med en kopp kaffe eller choklad, äta något varmt, ta en smörgås eller en fika. Det finns sittplatser både inomhus och ute på altanen som ligger i solläge.

Grillplatser

Det finns flera grillplatser att välja bland på Vårdkasen.

Grillplatser på kartan
En grillplats.

Vårdkasens skidbacke

Backen ligger i söderläge med fyra nedfarter och en Snowpark. Långsvängen på 800 meter är backens längsta nedfart. Övriga nedfarter är Stora backen 550 m, Teknikbacken på 300 m, Barnbacken på 250 m som är lång, flack och lättåkt samt en pulkabacke alldeles bredvid barnbacken.

Illustration av Vårdkasbackens nedfarter.
Hos Härnösands Alpina kan du läsa mer

Längdåkning

Här finns fyra leder för skidåkning, den kortaste är 2,2 km och den längsta 8 km. Det är pistat för både klassisk och skateskidåkning.

En flicka som åker skidor.

Hitta hit

Vårdkasberget ligger på Härnön, ca 3,5 km från centrum.