Fällebergets friluftsområde

Fem kilometer söder om Härnösand ligger Fällebergets friluftsområde med fjällnära natur bestående av hällmarker omväxlande med myrar och småtjärnar. På Fälleberget kan man vandra under hela året på olika vandringsleder som tar besökare till vackra utsiktsplatser.

Svartviksleden med utsikt över havet

Vandring

På Fälleberget finns flera vandringsleder. Längs med lederna finns även flera fågelspelsplatser. Under vintern hålls en vandringsled öppen som kan vandras med snöskor eller med vanliga skor.

  • Lomtjärnsleden är 3,5 kilometer
  • Värptjärnsleden 5 kilometer
  • Svartviksleden 12,5 kilometer.
  • Svartviksleden tar dig till havsbadet Svartvik och vidare ner till Knivsjömalen.
Karta över vandringleder
ett vindskydd vid en tjärn

Vindskydd vid Lomtjärn

Fiske

I Värptjärn går det att fiska inplanterad regnbåge eller abbore. Det finns vindskydd och en tillgänglighetsanpassad brygga som du kommer ner till med rullstol, rullator och barnvagn.

Fiskeområdet sköts av sportfiskeklubben Strömsländan som säljer fiskekort som betalas via swish eller via en kortautomat på plats.

Strömsländans fiskeklubb
ett barn sitter på en brygga och fiskar i en sjö

Orrspel

Under våren, från mars och april kan du uppleva orrspel på Fälleberget. Störst chans att se orrspelet är tidigt på morgonen, vid soluppgången.

Fällestugan

en man och ett barn sitter och fikar i en stuga
en röd stuga i ett vinterlandskap

Friluftsfrämjandet har en stuga som kan hyras via Friluftsfrämjandet Härnösands hemsida och intill stugan finns flera grillplatser. På vintern sladdas leden upp till stugan med skoter. Ved finns att köpa genom swishbetalning på plats.

Friluftsfrämjandet Härnösand

Turskidåkning och snöskor

Fällbergets friluftsområde är ett populärt område för att åka turskidor eller att vandra med snöskor. Det går bra att följa de redan markerade lederna eller att ta sig ut i den obanade naturen som med sina hällmarker och myrar gör det lätt att ta sig fram.

Karta över vintervandringsleder

Hitta hit

Fälleberget ligger strax söder om Härnösands tätort.