Vandra

I Härnösand finns flera fina vandringsleder som leder till många vackra utsiktsplatser. Det finns leder för alla smaker, från lätta promenader till riktigt tuffa äventyr. På vintern kan du gå lederna med snöskor eller våra uppkörda vintervandringsleder med helt vanliga skor.

två personer med ryggsäck går på en bergstopp

Stop wondering - start vandering

Vill du se våra vandringsleder samlade så har vi samlat dem på en vandringskarta.
I vår vandringsguide får du veta mycket mer om några av våra leder.

Vandringskarta
Vandringsguide (PDF)

Härnöleden

två personer, sedda bakifrån, vandrar på en stig i skogen

Härnöleden startar vid Härnösand Central så det är bara att hoppa på direkt från tåget eller bussen. Leden är drygt två mil lång och tar dig runt en stor del av Härnön, via till exempel till Sälsten, Smitingen och Vårdkasen. Leden är relativt lätt och passar de flesta, men det finns mer krävande avstickare för den som vill. Du går i stadsmiljö, genom skog, över berg och längs havet. Längs hela leden finns flera vindskydd och grillplatser.

Härnöleden är skyltad med blå skyltar och vita prickar på träd.

Karta över Härnöleden (PDF)

Smitingen

en grotta  sedd inifrån med en person utanför grottan i bakgrunden

Smitingen är ett naturreservat med fantastiska naturupplevelser. Här finns flera kortare stigar för dig som vill utforska närområdet. Grottstigen tar dig till några vackert utsvarvade tunnelgrottor alldeles vid vattnet. Längs de två geologistigarna finns raukar, grytor och gropar. Du kan också ta ett varv runt Klubbsjön eller varför inte bestiga Klubbsjöberget?

Karta över lederna på Smitingen (PDF)
Läs mer om Smitingen

Fälleberget

en person, sedd bakifrån går på snöskor över ett kalhygge

På Fälleberget, cirka fem kilometer söder om Härnösand, finns flera vandringsleder. Lomtjärnsleden är 3,5 kilometer, Värptjärnsleden 5 kilometer och Svartviksleden 12,5 kilometer. Den sista tar dig till havsbadet Svartvik.

Naturen karaktäriseras av hällmarker omväxlande med myrar och småtjärnar. Längs lederna finns flera fågelspelsplatser. Här hittar du också Värptjärn som erbjuder put and take fiske med inplanterad fisk och tillgänglighetsanpassad brygga.

Karta över lederna på Fälleberget (PDF)
Läs mer om Fälleberget

Gådeåleden

Bara någon kilometer söderut från Härnösand Central ligger Gådeåleden, en 5,6 kilometer lång och lättvandrad led. Den börjar vid det nya natur- och friluftsområdet Lövudden där det finns flera grillplatser, solbänkar och lekutrustning. Den fortsätter till Sparrudden vid Gådeåns utlopp, där det finns ett fågeltorn och fortsätter upp längs den fina Gådeån.

Karta över Gådeåleden (PDF)
Läs mer om Lövudden och Sparrudden

Härnö Trail

två personer, sedda bakifrån, springer över en bergskam med havet i bakgrunden

Härnö Trail är skapad för det årliga trailloppet i början av hösten, men fungerar lika bra att gå för den som gillar lite mer utmanande vandring. Banan går över ett flertal bergstoppar och bitvis är det rejält brant. Belöningen är fantastiska vyer och mycket omväxling. Härnö Trail finns i tre varianter, 7, 14 och 21 kilometer långa. Alla tre har start och mål på Vårdkasen.
OBS att Härnö Trail bara är skyltad åt ena hållet.

Läs mer/kartor för Härnö Trail

Mjällådalen

en person står vid stranden till en å

Genom det vackra och kuperade naturreservatet Mjällådalen rinner Mjällån fram som en slingrande orm. Här finns flera mil vandringsleder där lederna ofta går nära ån och bjuder på fina vyer och rastplatser. Här hittar du också två vindskydd för övernattning. Terrängen är bitvis ganska kuperad med höga åsryggar och mycket upp och ner. Ån är även populär för fiske.

Läs mer/karta över Mjällådalens naturreservat

Vandra på vintern

två personer promenerar i en skog i vintermiljö

Några av våra vandringsleder finns även tillgängliga som vintervandringsleder där du kan gå med helt vanliga skor. Med snöskor finns möjligheten att gå alla leder och även i områden utanför lederna.

Karta över vintervandringsleder
två kvinnor vandrar uppför ett berg

Vandra i resten av Höga Kusten

I Höga Kusten finns mång vandringsleder att upptäcka och berg att bestiga.

Vandra i Höga Kusten