Cykla

Mountainbike, BMX eller en helt vanlig cykel. I Härnösand finns cykling för alla smaker. Friluftsområden och utmanande leder för MTB, en spännande park för skate och BMX och vanliga vägar för motionscykling och härliga, helt vanliga cykelturer.

Två cyklande barn.

Vårdkasen

Cyklist på Vårdkasen.
En mountainbikecyklist.

På Vårdkasberget i Härnösand finns det mountainbikebanor i världsklass. Här har en av landets framgångsrikaste cykelklubbar, Härnösands Cykelklubb, byggt banor som använts under två svenska mästerskap och internationella tävlingar. Det finns två leder som är utmärkta med skyltar, men också oändligt med stigar på området.

Läs mer om Vårdkasen
Karta över Gerestavarvet
Karta över Holmbergsrundan

Härnöleden

Tre personer som cyklar på en stig.

Härnöleden är en vandringsled som går lika bra att cykla med en mountainbike. Leden är drygt två mil lång och tar dig runt en stor del av Härnön, via till exempel Sälsten, Smitingen och Vårdkasen.

Leden går genom stadsmiljö på asfalt och grus, genom skog, över berg och längs havet. Längs leden finns det även flera vindskydd och grillplatser om man vill ta en paus. Härnöleden är skyltad med blå skyltar och vita prickar på träd.

Läs mer om Härnöleden och andra vandringsleder

Hemsön

På Hemsön finns många stigar för cykling och här går det också att hyra MTB-cyklar.

Läs mer om Hemsön
Hyr mountainbike hos Hemsö Kajak & MTB
En flicka på en skateboard.

BMX- och skatepark

I Kristinaparken, nedanför Rosenbäcksallén, ligger Härnösands BMX- och skatepark med drygt 700 kvadratmeter åkyta.

Parken är alltid öppen och åkbar under säsong, så du väljer själv när du vill åka. Belysningen släcks klockan 22.

Cykla på landsväg

ett barn med hjälm som cyklar

Dags för lite motion? Eller bara en härlig cykeltur? Här är några förslag på cykelturer i Härnösand.

Härnön runt

En fin tur är att cykla Härnön runt. Från stadskärnan ut på landsbygden och stugområdena längs kusten. Här finns många möjligheter till små avstickare.

Viksjö tur och retur

Att cykla landsväg ut mot Viksjö och stanna på en fika, för att sedan vända om, låter ju inte helt fel en varm sommardag. Följ Stigsjövägen ut mot Viksjö, och passa på att stanna och fika vid Viksjö mat och nostalgi.