Fiske
I havet är det fritt att fiska utan fiskekort. Från Sälsten ända ut till Lövhällan finns det gott om bra fiskelägen. Havsöring kan du få längs hela kusten. Du kan även fiska i sjöar, tjärnar, bäckar, och åar. De flesta fiskeplatserna kräver fiskekort. På fiskeklubbens eller fiskevårdsområdets hemsidor kan du läsa om var du köper fiskekort.
Kom och fiska i Värptjärn
Söder om Härnösand ligger Värptjärn, ett tillgänglighetsanpassat fiskeområde, som sköts av fiskevårdsföreningen Sportfiskeklubben Strömsländan. Här går det att fiska regnbåge och abborre. Du kommer ner till vattnet med till exempel barnvagn, rullstol och rullator. Vid tjärnen finns bänkar, bord och grillplatser.
Planteringen av fisk sker av Strömsländans fiskeklubb i samarbete med Härnösands kommun.
Hamretjärnarnas fiskevårdsområde
Att fiska i insjöarna går bra, så länge du har fiskekort.
Här kan du fiska i:
- Fäbodsjön
- Fällbotjärn
- Iggen
- Långtjärnen
Helgum Gådeåns fiskevårdsområde
Att fiska i insjöarna går bra, så länge du har fiskekort.
Här kan du fiska i:
- Gådeån
- Nässjön
- Helgumsån
Andra fiskevårdsområden
Här kan du se vilka fiskevårdsområden som finns, var du köper fiskekort och vad som gäller för fisket.
För att samordna fisket och fiskevård kan fiskerättsägare gå samman och bilda ett fiskevårdsområde. Varje fiskevårdsområde förvaltas av en fiskevårdsförening.
Samhällsnämnden kan ge bidrag till fiskevårdsområden som är verksamma inom kommunen och som jobbar för att stimulera och underlätta för sportfiske och friluftsliv i kommunen.
Innan du ger dig ut på isen bör du skaffa dig kunskap om is. Kontrollera alltid isen innan du ger dig ut på den, även om andra fiskare redan befinner sig på isen. Tänk på isens svagheter, som till exempel vid in- och utlopp. Det kan också vara en bra idé att provborra. Minst en decimeter kärnis är ett bra mått på när isen är tillräckligt tjock för isfiske.
Tjockleken på isen kan variera mycket och is kan förändras snabbt beroende på strömmar och ändrade väderförhållanden. Fiska aldrig ensam på svaga isar, ta med dig sällskap och ta inga onödiga risker.
Det kan vara en stor fördel att ha på sig en så kallad flytoverall. Ha alltid isdubbar utanpå jackan eller overallen och ha ispik, livlina och visselpipa nära till hands.
Ha med en mobiltelefon i ett vattentätt fodral för att snabbt kunna larma 112 vid en olycka. Andra saker som kan vara bra att ha med är reservkläder i en sluten plastpåse.