Fågelskådning

Att skåda fågel har blivit alltmer populärt då det går att göra likväl från köksfönstret som på äventyr i den ångermanländska naturen. Fåglarna här är vackra och många har ett fint läte, så ta med fågelbok och kikare och bege dig ut och skåda fågel.

en fågel sitter på en pollare

Speckstatjärn

Intill Speckstaberget och Speckstagrottan på väg ut till Smitingen finns Speckstatjärn, som är en av Härnösands mest tillgängliga fågelskådningsplatser. Vid tjärnen finns ett fågeltorn som man kan klättra upp i och se ut över fågellivet som lever här. Här finns arter som måsar, hackspettar och sångare. Besöker man tjärnen sent på kvällen eller tidigt på morgonen har man chansen att se en bäver eller två.

Smitingen

I närheten av fyren intill naturrerservatet finns det många bra platser för fågelskådning, särskilt för att se fågelstreck på hösten. I mitten av juli börjar de första vadarna att sträcka, och änderna ser man bäst i september och oktober.

Notsand

Notsand är ett populärt ställe för att skåda fågel. Åk ut till Notsand, och fortsätt ut efter stranden så kommer man till fyren Härnö Södra. Ute på udden finns det bra ställen att spana efter vadarna som sträcker på sig, från mitten av juli. Även änder och gäss finns här, men först i september-oktober. Denna fågelskådningsplats är välidgt väderberoende då det kan blåsa en hel del här ute, och är främst ett fågelsträck på hösten.

en fågel som simmar i vattnet

Storlom.

Grofällsberget

Nedanför Grofällsberget, som är ett gammalt vårdkasberg och sydväxtberg, finns ett bra ställe för fågelskådning. Här har man chansen att se vadare, änder och sträckande fågel under vår och höst.

Lustholmen

Norr om Härnösand ut mot havet, golfbanan och Lustholmen finns Juviken. Här kan man spana efter andfåglar och gäss, men kom ihåg att en golfbana ligger nära.