Samarbete kring generativ AI med fokus på effektivare tjänster
Ett spännande samarbete mellan kommunens förvaltningar har inletts för att utveckla tjänster med hjälp av generativ AI. I samarbetet deltar också Örnsköldsviks kommun. Tjänsterna är i första hand en form av medarbetarassistenter, så kallade chatbotar, som ska fungera som stöd för våra medarbetare och för våra invånare. Satsningen finansieras av projektet Metacity och, drivs via AI-plattformen Intric.
Säker plattform för offentlig sektor
De senaste åren har utvecklingen inom AI, särskilt generativ AI, gjort stora framsteg. Detta har öppnat upp möjligheter för hur avancerade språkmodeller kan användas i offentlig sektor. Här i Härnösands kommun ser vi potentialen i att använda en AI-plattform som är anpassad efter våra behov, där fokus ligger på säkerhet, transparens och enkel användning.
Genom att använda generativ AI inom organisationen skapar vi stora möjligheter för innovation. Men det finns utmaningar, särskilt när det gäller säkerheten. Många av dagens lösningar är svåra att tillämpa i offentlig sektor, särskilt i verksamheter som hanterar känslig information eller personuppgifter.
Därför har vi startat ett samarbete mellan våra kommunala förvaltningar, som täcker in flera expertområden, och där också Örnsköldsviks kommun deltar. Samarbetet är en del av EU-projektet Metacity som finansierar satsningen. Vi arbetar med en plattform som bygger på principer om teknikneutralitet och öppenhet. Plattformen ska kunna användas i en mängd olika kommunala verksamheter, från medborgarservice till interna arbetsprocesser, och möjliggöra att generativ AI används på ett tryggt och effektivt sätt.
En AI-vision på sikt
Målet för Metacity är att ta fram en handlingsplan för utvecklingen av kommunens tjänster med stöd av tekniker som AI och VR. Ett första steg är att göra generativ AI tillgängligt för flera verksamheter och medarbetare inom Härnösands kommun. Tekniken ska vara en resurs för hela organisationen och inte begränsas till några få användare. Genom ett brett tillsammansarbete kan mervärdet med användningen bäst fångas.
Plattformen ska uppfylla följande principer:
- Hålla jämna steg med teknikutvecklingen: Plattformen ska vara teknikneutral och flexibel, så att vi enkelt kan integrera nya AI-lösningar i takt med att tekniken utvecklas.
- Bygga på kommunens egna kunskapsresurser: Genom att använda vår interna data kan vi säkerställa att AI-tjänsterna ger relevanta och korrekta svar.
- Säkra kontroll över data och säkerhet: Kommunen ska ha full insyn och kontroll över hur AI används, från dataskydd till anpassningar för olika säkerhetsnivåer.
- Underlätta lagstiftningsefterlevnad: Plattformen ska vara ett stöd för att följa GDPR, AI-förordningen och andra regler, vilket gör det enkelt att säkerställa rätt hantering av data och processer.
- Främja samarbete mellan kommuner: Med en öppen källkodsmodell kan vi dela lösningar och erfarenheter med andra kommuner och gemensamt utveckla nya tillämpningar.
Användningsområden och möjligheter
Plattformen kommer att vara flexibel och kunna användas i olika delar av kommunens verksamhet för att möta skilda behov. Exempel på användningsområden som piloten siktar mot:
- Utbildningssök: Stöd för vuxenutbildningssök med studie- och yrkesvägledare.
- IT-support: Internt för medarbetare som behöver IT-support.
- Rutiner vårdnära personal: Snabba interna svar för vårdnära personal.
- Informationssäkerhetsrutiner: Internt sök av rutiner.
- ”Åsiktsinsamling”: en både fysisk och digital tjänst för att ta emot och behandla förslag om kommunens stadsplanering.
- Bibliobot: informationssökningsstöd (i samarbete med Örnsköldsvik).
- Kvalitetssäkring: AI-bot för upphandlingsjämförelser och kvalitetssäkring enligt LoU.
Samarbete och öppenhet
Plattformen är idag tillgänglig som öppen källkod. Detta ger andra kommuner möjlighet att använda och vidareutveckla plattformen, ett arbete som initierats av Sundsvalls kommun. Genom samverkan skapar vi en starkare offentlig sektor där vi drar nytta av varandras arbete och erfarenheter.
Vill du veta mer om vårt AI-arbete eller delta i utvecklingen? Hör av dig till Jennie Olofsson jennie.olofsson@harnosand.se eller patrik.pettersson@harnosand.se