Nawras och Olof har en blågrön framtidstro

Det började med ett möte på en flyktinganläggning i oktober 2015. Idag driver Olof Frensborg och Nawras Alashour foodtech-uppstickaren BlåGrön Odling tillsammans. 2025 ska bli året då företaget etablerar sig på marknaden på allvar.

två män står i ett stort rum med en stor grön växt bakom sig.

Nawras Alashour och Olof Frensborg driver foodtech-företaget Blågrön odling.

Affärsidén är att erbjuda små kompletta odlingssystem för butiker eller restauranger. Små, cirkulära system där kryddor och grönsaker får växa nära slutkonsumenten istället för att transporteras hundratals mil är en vinst både för kvaliteten och miljön.

Tekniken kallas hydroponi och den första modellen från BlåGrön Odling installerades 2021. Med ytterligare några års utveckling har Nawras och Olof lärt sig mer både om vilka grödor som fungerar bäst och hur odlingssystemen behöver vara utformade för att vara lättskötta och lönsamma för butikerna.

- Vi pratar om low cost, medium tech, high yield – vi vill att det ska vara en odling som ger hög avkastning till ett lågt pris genom att använda en relativt enkel teknik, säger Nawras Alashour, utvecklingschef på BlåGrön Odling.

“Små, cirkulära system där kryddor och grönsaker får växa nära slutkonsumenten istället för att transporteras hundratals mil är en vinst både för kvaliteten och miljön”

Blågrön Odlings erbjudande innebär förenklat att företaget installerar ett ”miniväxthus” i butiken. Butiken tar emot brickor med färdigsådda odlingspluggar och växthuset ser själv till att växterna får rätt mängd näringsberikat vatten och växer. Personalen låter grödorna växa klart, skördar och säljer, och skickar sedan tillbaka brickan.

Två anläggningar är redan etablerade i Mellannorrland och under 2025 ska det bli fler. BlåGrön Odling har fått in drygt två miljoner kronor i nytt kapital och om allt går som planerat kan företaget snart göra sina första anställningar.

Det är en lång resa som BlåGrön Odling gjort från idé till en färdig produkt och affärsmodell. Och allt startade alltså på en flyktingförläggning i Härnösand i oktober 2015. Dit kom säljaren Nawras från Syrien med sin familj, och mötte den pensionerade konsulten Olof i svenska i Brunnskyrkan.

Nawras var snabb att välkomna Olof och hans fru till den cell i förläggningen som var hans lilla familjs första boende i Härnösand. Det var där deras vänskap klickade, och Nawras var ivrig att få reda på hur han skulle kunna skaffa sig en utkomst i Härnösand. Vänskapen växte. Så småningom bildade de den ekonomiska förening som var embryot till företaget BlåGrön Odling och de kunde med stöd av Leader Höga Kusten dra igång ett projekt.

“Härnösand har ju blivit lite av en hub för foodtech, akvaponi och hydroponi. Det finns en kunskapsbas och ett intresse i det här området som gör det lätt att utbyta tankar och erfarenheter”

Olof Frensborg

Genom pandemin fick projektet en förskjutning från inomhusodling till hydroponisk odling i växthus. Vid slutet av projektet hörde en ICA-handlare av sig och beställde en odlingsanläggning till sin butik. Detta blev starten till BlåGrön Odling AB. I övergången till att starta ett företag med nya uppgifter att lösa kom erfarenheterna från projekttiden väl till pass. Dessutom gick ICA-handlaren med som delägare i det nya bolaget. BlåGrön Odling har lyckats överleva tack vare envishet och ett starkt fokus på utveckling och att hitta lösningar.

- Vi var jordnära! Vi har verkligen fått snåla för att klara oss och det lärde oss att prioritera hårt och söka enkla, funktionella lösningar. Det är en del av vår identitet nu, säger Olof Frensborg.

Hur har det varit att starta företag i Härnösand?

- Härnösand har ju blivit lite av en hub för foodtech, akvaponi och hydroponi så på det sättet är det väl ingen slump att vi har hamnat där vi är idag. Det finns en kunskapsbas och ett intresse i det här området som gör det lätt att utbyta tankar och erfarenheter, säger Olof Frensborg.

Han pekar på företag som Agtira (före detta Peckas Tomater) och Big Akwa, yrkesutbildningar inom både akvaponi och stadsodling och en positiv inställning från kommunens sida.

- Vi har fått bra stöd för att komma igång och kontakten med Bizmaker har betytt mycket för oss, säger Nawras.