Per och Linda bytte Schweiz mot Stigsjö

2020 blev Linda och Per Grön - lite av en slump - sommarhusägare. För ett år sedan gjorde de slag i saken. De lämnade Schweiz där de bott i fem år och gjorde sommarhuset i Vike, Stigsjö till permanentboende.

en man och en kvinna står framför en grön ytterdörr

I drygt ett år har Per och Linda Grön bott i sitt hus i Vike. Foto: Andreas Lundström

OK, helt och hållet en slump var inte husköpet. Linda är uppvuxen i Stigsjö och paret planerade att någon gång flytta tillbaka till Norrland. Under en sommarsemester 2020 lades huset i Vike ut till försäljning. Paret åkte på visning och kände direkt att det var rätt, även om omständigheterna gjorde det svårt att flytta in på direkten.

- Det är i grunden ett jättegammalt hus, byggt kanske så tidigt som sent 1700-tal, men det var framförallt läget och tomten vi föll för. Så vi gick med i budgivningen och när semestern var över så var vi husägare, säger Per.

I två år var huset i Vike bara sommarbostad, men i slutet av 2022 flyttade Per och Linda in på riktigt. Ett enklare liv, närheten till Lindas familj och naturen vägde tungt.

“Några år senare när jag läste design och skulle ut på ny praktik så kunde jag inte låta bli att söka mig till Technichus igen. Det är jag tacksam för då jag idag har ett verkligt drömjobb!”

Linda Grön, utställningsproducent.

Idag är Linda utställningsproducent på Technichus Science Center, ett jobb hon kom i kontakt med för första gången redan på gymnasiet.

- Efter en praktik fick jag jobb som assistent till den dåvarande utställningsproducenten och tyckte att det var fantastiskt. Några år senare när jag läste design och skulle ut på ny praktik så kunde jag inte låta bli att söka mig till Technichus igen. Det är jag tacksam för då jag idag har ett verkligt drömjobb!

Per är i grunden programmerare och har jobbat på Spotify och Google. Nu satsar han tillsammans med en vän och kollega fullt ut på egna företaget Lumiary, ett techföretag som siktar på att utveckla mikrofoner för professionellt ljud, konsumentelektronik men även medicinteknik. Istället för jätten Googles komplex i Zürich har han idag kontoret hemma hos svärmor.

- Haha, det är ju viss skillnad, men det funkar väldigt bra för mig. Och många av dagens stora techföretag har ju startat i garage, så varför skulle det inte funka att starta hos svärmor i Stigsjö?