Leva
I Härnösand har du tid för upplevelser tillsammans. Här kan du leva det enkla livet och ta vara på allt som världsarvsnaturen och kulturlivet erbjuder. Hämta på förskolan och vara på badstranden eller i slalombacken en kvart senare. Delta i ett rikt kulturliv som lever på bredden och levererar på höjden.
Här hittar du information om ditt nya liv i Härnösand. Du kan se vilka skolor och förskolor som finns, vad du kan göra på fritiden och hur du tar dig fram.
Skola och förskola
I Härnösand finns både kommunala och fristående skolor och förskolor. Vårt gymnasium har nio nationella program och ytterligare sex nationella program på lärlingsutbildningen.
På Musik & Kulturskolan finns möjlighet att lära sig massor av olika instrument eller dans, drama och bild. Kristinaskolan är en specialskola för döva och hörselskadade barn med elever från hela Norrland.
Kommunala skolor
Fristående skolor
Fritid
Med nära till allt blir fritiden rikare. I Härnösand finns aktiviteter, fritidsanläggningar och föreningar för alla. Och finns det inte är det bara att starta en ny aktivitet eller förening. Här är det inte bara geografiskt nära utan även nära mellan människor och korta beslutsvägar.
Friluftsområden
I Härnösand finns många fina friluftsområden med möjlighet till många aktiviteter och härliga upplevelser. De mest kända och populäraste områdena är Smitingen, Vårdkasen och Västanåfallet. Men det finns också många andra pärlor att upptäcka.
Friluftsaktiviteter
Med världsarvsnaturen inpå knuten kan du enkelt att leva ett aktivt friluftsliv. Det är bara att spänna på dig skidorna eller vad du nu väljer och ge dig ut. En aktivitet som drar folk från när och fjärran är att surfa på Smitingen. Höst- och vinterstormarna drar upp meterhöga vågor i Smitingenviken.
Fritidsanläggningar
Härnösands största fritidsanläggning är Högslätten med arenor för de flesta bollsporter, curling, friidrott, skid- och motionsspår, gym och bastu.
Andra stora fritidsanläggningar är Härnösand Hästsport Arena, Härnösands simhall och Bondsjöhöjdens IP, där det bland annat finns ett rullskidspår.
För de unga
Härnösands fritidsgård riktar sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Där finns många aktiviteter och ibland ordnas konserter, disco, turneringar och filmvisningar.
Kultur
I Härnösand får vi ofta höra att vi har ett väldigt rikt kulturliv med tanke på kommunens storlek. Och det är vi stolta över. Här finns danskompaniet Norrdans med dansare från hela världen, en av Sveriges bästa jazzklubbar och en av Sveriges största filmstudior. Men också ett brett kulturliv där du kan få utlopp för dina intressen.
Föreningsliv
I Härnösand finns drygt 400 föreningar, till exempel Friluftsfrämjandet, Härnösands Brukshundsklubb, Bäverteatern, Härnö Bridgesällskap, Ångermanlands Kaninhoppare, Hernö Cruisers, Spiritualistiska föreningen, Tango Nuestro och många, många fler. Letar du efter någon särskild sorts förening så finns föreningsregistret.
Kommunikationer
Härnösand ligger bara fem mil från Sundsvall och på pendlingsavstånd även från Timrå, Kramfors och Örnsköldsvik.
Med tåg från Härnösand Central tar du dig enkelt både söderut och norrut. Inom några mil finns två flygplatser.
I Härnösand och Västernorrlands län är det DinTur som organiserar kollektivtrafiken. I Härnösands kommun är busstrafiken subventionerad. Ett månadskort kostar bara några hundralappar och barn och ungdomar 7-19 år åker gratis. Med Y-buss kan du göra längre bussresor.
Här hittar du länkar till olika aktörer när det gäller resor både inom och utanför kommunen.
Tåg
Flyg
Buss
Taxi
Hyrbilar
Ambitionen är att visa en fullständig förteckning av företag. Om ditt företag borde finnas med, kontakta kommunikationsavdelningen@harnosand.se
Prata med Härnösandsborna
Bäges int! Läs vår Härnösandsordlista, om du int tyck det känns omafallt.
Vill du veta mer om att flytta till Härnösand?
Kontakta Servicecenter:
Telefon: 0611-34 80 40
E-post: servicecenter@harnosand.se