Camilla hittade jobb och bostad på tre veckor
Att hitta rätt både på arbets- och bostadsmarknaden kan ta lång tid. Men vågar man prova något nytt så kan det gå riktigt fort. Tre veckor efter examen 2022 var Camilla Nordin tf business controller för ett av Europas största sågverk och ägare av ett herrgårdsannex med egen strand.
– Man ska inte krångla till det. Vill du göra något roligt – gör det! Ser du ett kul jobb – sök det!
Försommaren 2022 hade Camilla Nordin studerat i fyra år och hade planer på ett år till för att ta en master i nationalekonomi. Då dök jobbet som business controller –på SCA Wood och Bollsta sågverk upp. Camilla hade en mycket lämplig utbildning, men egentligen alldeles för lite erfarenhet. Hon sökte jobbet, och tre veckor senare låg kontraktet på bordet: vill du ha jobbet så är det ditt.
Samtidigt dök ett udda objekt upp på bostadsmarknaden: ett annex till anrika Utansjö herrgård som såldes som en bostadsrätt. Sex rum och kök ett stenkast från Mörtsjön, badplats på tomten och naturen inpå knuten. Allt för ett pris som hon knappt fått en enrummare för i hemstaden Sundsvall.
– Jag ville ha ett ställe som jag kunde pyssla med på fritiden och gärna odla lite,
och så ville jag ha mycket yta till min hund August. Och det här stället hade allt.
Även här låg snart kontraktet på bordet, och så var bostadsfrågan löst.
Senhösten 2023 är Camilla, 26, inne på sitt andra år på jobbet som business controller och är därmed ytterst ansvarig för den ekonomiska planeringen för ett av Europas största och modernaste sågverk.
- Det är faktiskt sjukt kul! På en bilindustri till exempel ska massor av delar byggas ihop till en slutprodukt och det kan bara göras på ett sätt. På ett sågverk är varje stock unik och du ska göra det bästa möjliga av varenda en. Det händer grejer hela tiden.
“Jag ville ha ett ställe som jag kunde pyssla med på fritiden och gärna odla lite, och så ville jag ha mycket yta till min hund August. Och det här stället hade allt.”
Camilla Nordin, tf business controller.
Från studentmiljö i Sundsvall och Umeå till en vardag i två små brukssamhällen – hur har det funkat? Svar: Jo tack, jättebra!
- Jag har blivit otroligt väl mottagen, både i Bollstabruk och Utansjö. Folk är vänliga och hjälpsamma och att flytta hit istället för att bara jobbpendla in har varit väldigt positivt. Jag har kommit in bra - har precis tagit jägarexamen och blivit kassör i skytteföreningen i Bollsta.
Sågverket har 142 anställda och sysselsätter utöver det också en lång rad underentreprenörer varje dag. Det är en stor arbetsplats på en liten ort och SCA och sågverket betyder massor för hela bygden.
Samtidigt har arbetsgivare på mindre orter ibland svårt att rekrytera. Större koncerner har egna program för att hitta den personal man behöver och Ångermanland samverkar ett 40-tal teknikföretag dessutom i Höga Kusten Industrigrupp (HKIG) bland annat kring kompetensförsörjningsfrågan.
Camilla Nordin är väl medveten om att hon hade haft svårt att få samma jobb på en större ort. Man får normalt inte ansvaret för ekonomin på en arbetsplats med i runda slängar 150 anställda direkt efter examen.
- Det här är egentligen inte ett första jobb. Men på en mindre ort är det ofta lite färre sökande till lediga tjänster och det gör också att man som rätt ung har chans att få jobb som är riktigt intressanta och roliga.